Miksi brändi?

On ollut mielenkiintoista seurata keskusteluja, joita helmikuussa julkaistava kirjamme ”Bulkista Brändiksi – käsikirja kannattavaan kasvuun” on herättänyt.  Kirjan Facebook sivuilla Kai kirjoittaa: ”Enpä nyt teoksen sisällöstä osaa mitään arvailla, kuin esiteltyjen tuotenimien kautta. Eikös me 'Finnair', 'Pirkka' jne. tunneta jo melko hyvin. Bulkkibrändejä tai mitä vaan. Tuntuu hiukka siltä - siis annettujen vähäisten tietojen varassa tuntuu - että kirja piti tehdä ja kirja pitäis myydä… Brändeistä bulkkia”.

Kai osuu ytimeen: meillä Suomessa brändien strategista roolia yrityksen kasvun moottorina ei vielä riittävästi ymmärretä. Kuten Kai ja moni muu ajattelee: mitä lie brändejä, bulkkia, kenties markkinointiosaston puuhastelua.

Osuvasti tänä aamuna amerikkalainen ystäväni laittoi viestiä ja kertoi omasta Harvardissa opettavasta ystävästään Jill Averystä, joka myös on julkaissut kirjan ”Strong Brands, Strong relatioships”. Kain FB-postauksen lisäksi jäin pohtimaan, montako brändeistä kirjoitettua kirjaa Aalto-yliopiston proffat ovat kirjoittaneet yritysjohdon käyttöön.

Haluan ajatella, että me tarvitsemme tämän kirjan, joka toivottavasti rohkaisee ja muistuttaa meitä siitä, jonka ehkä tiedämme, mutta olemme kansakuntana unohtaneet: brändi-näkökulma ja kaupallistaminen ovat se hyödyntämättä jäänyt voimavara, joka voi kääntää maamme ja täällä toimivien yritysten suunnan.

Brändit ovat yrityksen arvokkainta omaisuutta, sillä kaikki – siis aivan kaikki - ostopäätökset tehdään brändin perusteella. Brändi on ihmisen mielikuva jostain asiasta, tuotteesta, palvelusta, ihmisestä. Se on aina ”oikein”, on se yrityksen tavoitetilan mukainen tai ei. Mikään yritys ei voi olla olemassa saati kasvaa ilman asiakkaita Siksi brändi aina yrityksen ylimmän johdon asia.

Mielikuvat ovat voimakkaampia kuin faktat. Koska brändi on kaiken tiedon summa, koko yrityksen toiminta vaikuttaa brändin muodostumiseen vastaanottajan mielessä. Vastaanottajan kannalta on aivan sama, ovatko hänen tietonsa yrityksestä, sen tuotteesta tai palvelusta totta. Ne ohjaavat silti hänen käytöstään.

Tuote- ja palveluinnovaatiot ovat helposti kopioitavissa. Vaikka brändin ytimen muodostaa hyvä tuote tai palvelu, asiakas on kiinnostuneempi siitä hyödystä tai ratkaisusta, jonka tuote tai palvelu tuo, kuin siitä, kuinka hyvä tuote tai palvelu oikeasti on.

Brändin merkittävin tehtävä on auttaa yritystä kasvamaan kannattavasti. Brändin rooli korostuu etenkin tiukasti kilpailuilla markkinoilla. Brändi rakentaa lojaalisuutta ja luo pitkäaikaisen suhteen kohderyhmänsä kanssa. Monilla liiketoiminta-alueilla markkinoilla olevat tuotteet tai palvelut eivät juuri eroa ominaisuuksiltaan toisistaan, mutta niiden brändit eroavat.

Brändin rakentaminen ja markkinointi vaativat ammattitaitoa ja osaamista. Brändin rakentaminen on aina tahto-, ei vain taitolaji. Brändi ja brändin rakentaminen ovat kuitenkin monissa suomalaisyrityksissä suloinen sekametelisoppa. Termit merkitsevät eri yrityksissä eri asioita. Kuitenkin esimerkiksi kassavirta ja tuloslaskelma tarkoittavat kaikissa yrityksissä samoja asioita yrityksen toimialaan ja kokoon katsomatta.

Vahvaan ja selkeään brändiin kiteytyy yrityksen strategia. Brändin vahvistaminen on näin ollen aina yrityksen arvon kasvattamista. 

Seuraa blogiamme ja osallistu jatkossakin brändikeskusteluun kanssamme Facebookissa.