Bulkista brändiksi joulusesonkina: suomalaisen joulun kaupallista tarinankerrontaa

Joulusesongin alkaessa moni suomalainenkin brändi kokee tärkeäksi toivottaa hyvää joulua tunteikkailla tarinoilla. Toiset brändit keskittyvät taktisempaan mainontaan ja pyrkivät ottamaan kaiken irti joulukaupasta, eli monelle brändille vuoden tärkeimmästä sesongista. Joillakin riittää resursseja molempiin toimintatapoihin.

Miksi jouluna sitten tehdään myös brändimainontaa, kun useimpien fokuksen kuitenkin pitäisi olla myynnin tukemisessa mainonnan keinoin? Monet toivovat, että joulun tunnelmallinen taikapöly saataisiin laskeutumaan oman brändin päälle. Väitän, että viimeistään tapaninpäivänä nämä pölyt on pyyhitty ja jäljellä on se sama tuttu brändi hyvine ja huonoine puolineen.

Hyvä brändi osaa kertoa, kuinka joulu tai joulun tarina liittyy omaan brändiin. Parhaassa tapauksessa hyvä brändi osaa myös luoda suoraan luonnollisen linkin itseensä. Olkoon Coca-Colan ja joulun suhteesta mitä mieltä tahansa, ei maapallon päältä löydy kovinkaan montaa kauppaa, joka ei täyttäisi hyllyjään Coca-Colalla joulusesongin alkaessa. Tämä suhde on rakentunut pitkäjänteisesti, ei yksittäisillä päälle liimauksilla.

Kävin läpi muutaman tämän joulun suosituimmista suomalaisista kaupallisista sisällöistä. Nämä eivät edusta ns. taktista mainontaa, vaan jouluista tarinankerrontaa.

Fiskars

Fiskars näyttää, että sakset ovat joulun(kin) ytimessä ja tarpeellisemmat kuin usein muistaakaan. 

 

HOK-Elanto

HOK-Elanto on saanut harvinaista herkkua tarinansa tueksi, sillä Eppu Normaalin kappaleita uusina versioina mainonnassa ei ole ennen kuultu. Tunteikasta tarinankerrontaa, jossa yllättävin kohta tulee brändin esiin tuonnin aikana. Mielenkiintoista olisi tietää, moniko muistaa HOK-Elannon tästä tarinasta?

 

Finnair

Finnair osaa yhdistää joulun tunnelman, suomalaisuuden ja vieläpä oman brändinsä edut verrattuna muihin. Hienoa tarinankerrontaa, joka on relevanttia itse brändille ja parhaimmillaan juuri jouluna.

 

 Pirkka:

Pirkka luo jouluisen tunnelman, jota moni luultavasti katsoo mieluummin kuin tarjousmainontaa. Hyvä kysymys on, kannattaako mediaeurot sijoittaa tärkeänä joulusesonkina ennemmin tähän kuin taktiseen mainontaan ja saako Pirkka tällä toteutuksella vahvistettua brändiään (vaiko joulun brändiä)?